Het kabinet stelt een besluit over proefboringen naar schaliegas uit. Minister Kamp wil zich eerst nog beter laten informeren.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Er komt een onderzoek naar alle mogelijke locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.

,,Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn”, aldus Kamp. ,,Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico’s het best ondervangen kunnen worden.”

Schaliesgas: meer onderzoek naar proefboring

Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Kamp gaat bekijken hoe lokale overheden meer invloed kunnen krijgen bij het vaststellen van voorwaarden waaronder vergunningen voor opsporing en mogelijke proefboringen worden afgegeven.

De tijd van het onderzoek wordt verder gebruikt om met onder meer met drinkwaterbedrijven en de mijnbouwsector te kijken hoe boortechnieken kunnen worden verbeterd, zodat risico's voor het grond- en oppervlaktewater kunnen worden voorkomen.

Kamp is tot zijn besluit gekomen na overleg met de Commissie Milieueffectrapportage (MER). Grofweg een kwart van Nederland zal onderwerp van onderzoek zijn. Pas na het onderzoek gaat Kamp weer opsporingsvergunningen in behandeling nemen. Met de drie locaties (in Noord-Brabant en de Noordoostpolder) waar mogelijk proefboringen zouden komen, wordt afgesproken dat gedurende het onderzoek geen stappen meer worden gezet.

De winning van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.

Boorbedrijf Cuadrilla teleurgesteld

Boorbedrijf Cuadrilla vindt het jammer dat het langer duurt tot er wordt besloten over proefboringen naar schaliegas in Nederland. Maar directeur Frank de Boer denkt dat de kans op afstel door de keuze voor een zorgvuldig proces alleen maar kleiner wordt. ,,Er is meer kans dat we het doel bereiken.’’

Het Engelse bedrijf Cuadrilla heeft de vergunningen om schaliegas op te sporen in Brabant en in de Noordoostpolder.

De eerste vergunning van Cuadrilla loopt eind 2014 af en vaststaat dat er dan nog niet geboord mag worden. Cuadrilla gaat ervan uit dat de vergunning wordt verlengd omdat de oorzaak van het uitstel ligt bij de politiek. Vrees voor schadeclaims is volgens hem ongegrond. ,,We staan achter deze keuze voor een uiterst zorgvuldig proces. Maatschappelijk draagvlak is zeker belangrijk. Het was wel duidelijk dat het een kwestie van lange adem is.’’

Cuadrilla is niet bang dat de meest geschikte locaties straks buiten zijn concessiegebied liggen. ,,In principe zou dat kunnen maar we hebben onze locaties zorgvuldig gekozen en vertrouw op ons eigen onderzoek.’’

PvdA: uitstel logisch

De PvdA vindt het ,,logisch'' dat er nu geen proefboring naar schaliegas komt,  zei het PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos woensdag.

,,In tegenstelling tot de minister zijn wij niet overtuigd van de conclusies van het rapport van Witteveen en Bos. Wij vinden het dan ook logisch dat er nu geen proefboringen plaatsvinden'', stelt Vos. Hij voegt eraan toe: ,,Er zijn nog veel onzekerheden ten aanzien van gebruik en achterblijven van gevaarlijke chemicaliën, grond- en drinkwatervervuiling en aardbevingen. Pas als is aangetoond dat schaliegaswinning schoon en veilig kan, kunnen wij instemmen met proefboringen.'' Het in augustus verschenen rapport van Witteveen en Bos stelt dat de risico's verbonden aan de winning van schaliegas beheersbaar zijn.

Schaliegas ligt gevoelig in de PvdA. Eerder dit jaar liet de partij weten onder strenge voorwaarden in te stemmen met het boren naar schaliegas. Korte tijd later nam het partijcongres van de PvdA echter een motie aan waarin werd gesteld dat de partij niet mag instemmen met proefboringen.

De fractie in de Tweede Kamer gaf hier gehoor aan, maar partijleider Diederik Samsom verklaarde later dat hij het besluit opnieuw aan de leden zal voorleggen als de winning schoon en veilig kan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl